Bekas CEO SSM dituduh rasuah RM5.7juta


BEKAS ketua pegawai eksekutif (CEO) Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Zahrah Abd Wahab Fenner dan anak lelakinya Abdulazeez Wan Ruslan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari  atas 37 pertuduhan rasuah melibatkan RM5.7 juta.

Memetik laporan Malaysiakini, Zahrah menghadapi Zahrah menghadapi 33 pertuduhan melibatkan RM5,718,000 manakala anak lelakinya dikenakan empat pertuduhan yang melibatkan RM160,000.

28 pertuduhan di bawah Seksyen 17 (a) Akta SPRM, Zahrah, 60, dituduh menerima wang tunai berjumlah RM5,279,000.

Ia sebagai balasan kepada beliau untuk antara lain meluluskan permohonan menjalankan program Online Networking Entrepreneurs Suruhanjaya Syarikat Malaysia (ONE SSM) dan Karnival Usahawan Muda (YPo) di negeri 11 buah negeri.

Zahrah juga dituduh antara lain menerima wang untuk meluluskan permohonan beberapa syarikat yang dilantik untuk program pengiklanan papan iklan SSM di Kedah, Melaka, Perak dan Johor.

AbdulAzeez berdepan dua pertuduhan
Satu pertuduhan di bawah Seksyen 23 (1) Akta SPRM menuduhnya menggunakan kedudukannya sebagai CEO SSM untuk memperoleh RM279,000 untuk anak lelakinya Abdulazeez, sebagai balasan memilih harga yang dipetik oleh seorang individu bernama Mohd Fadzly Abdul Hamid bagi menjalankan projek di mana Abdulazeez mempunyai kepentingan langsung.

Dua pertuduhan yang dibuat di bawah Seksyen 28 (1) (c) Akta SPRM mendakwa Zahrah bersubahat membantu Abdulazeez menerima RM85,000 sebagai balasan untuk meluluskan permohonan oleh Fixme Coach Sdn Bhd berkaitan aplikasi Rangkaian Dalam Talian (ONE Portal) membabitkan Kelab Sukan Kecerdasan Myfit.

Baki dua dakwaan di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan menuduh Zahrah, dalam kapasiti sebagai penjawat awam, menerima barang berharga dalam bentuk wang sebanyak RM75,000 tanpa pertimbangan, dari dua syarikat, Big Dataworks Sdn Bhd dan Prima Arenaniaga Sdn Bhd, yang berkaitan dengan tugas rasmi beliau.

Dia didakwa telah menerima RM75,000 bagi pihak NGO milik Abdulazeez, Skateboarding Development Malaysia Plt.

Sementara itu anaknya,  Abdulazeez berdepan dua dakwaan di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta SPRM menuduhnya menerima RM85,000 sebagai bayaran untuk memastikan kelulusan ibunya, Zahrah untuk permohonan oleh Fixme Coach dan Kelab Sukan Kecerdasan Myfit.

Baki dua pertuduhan, mengikut Seksyen 109 dibaca dengan Seksyen 165 Kanun Keseksaan, menuduh dia bersekongkol dengan Zahrah untuk mendapatkan RM75,000 daripada Big Dataworks dan Prima Arenaniaga tanpa pertimbangan.

Kesalahan tersebut didakwa dilakukan antara Disember 2015 hingga Januari tahun ini.

Sekiranya disabitkan bersalah, Zahrah dan Abdulazeez bakal menghadapi hukuman penjara maksimum 20 tahun, dan denda tidak kurang daripada lima kali suapan yang terlibat atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.

Post a comment

0 Comments