KBS salur dana khas buat Hafizh Syahrin


KEMENTERIAN Belia dan Sukan (KBS) akan menyalurkan dana khas bagi membantu pelumba MotoGP negara, Hafizh Syahrin Abdullah menghadapi saingan Moto2 pada musim depan.

Menterinya, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, pihaknya akan menyalurkan bantuan itu menerusi Litar Antarabangsa Sepang (SIC) bagi memastikan pelumba berusia 25 tahun itu dapat terus kekal bersaing di pentas permotoran antarabangsa.

“Saya telah berhubung dengan (Ketua Pegawai Eksekutif SIC), Datuk Razlan Razali dan saya akan pastikan beliau beraksi dalam saingan Moto2 walaupun Petronas tidak mahu menaja Hafizh Syahrin,” katanya seperti dilapor Bernama.

Untuk rekod, Hafizh merupakan pelumba Malaysia pertama bersaing dalam kelas perdana MotoGP pada 2018 dengan menyertai pasukan Yamaha Tech3 Racing.

Pelumba kelahiran Ampang, Selangor itu terpaksa bergelut pada musim ini selepas bertukar kepada jentera KTM yang menyaksikan beliau gagal meraih keputusan memberangsangkan.

Ekoran dari itu, pasukan KTM Tech3 tidak meneruskan kontrak Hafizh bagi musim depan, sehingga memaksa kembali beraksi dalam kelas Moto2 bersama pasukan Angel Neito Team.

Beliau juga bakal berdepan situasi lebih sukar apabila bakal mengharungi tempoh semusim tahun depan tanpa dibayar gaji.

Dalam pada itu, Syed Saddiq menegaskan, KBS menyalurkan jumlah dana yang agak banyak bagi mengasah lebih ramai bakat-bakat baharu dalam sukan permotoran di negara ini.

Post a comment

0 Comments