Saintis Msia terima anugerah Josef Steiner


SAINTIS
Malaysia Dr Serena Nik-Zainal mengharumkan nama negara apabila dianugerahkan Hadiah Penyelidikan Kanser Dr Josef Steiner 2019

Dr Serena yang berpangkalan di United Kingdom menerima anugerah tersebut susulan kejayaan dalam menjalankan kajian untuk mempercepat penafsiran holistik genom kanser.

Memetik laporan Awani, hadian itu yang asalnya dikenali sebagai 'Hadiah Nobel untuk Kajian Kanser' bakal disampaikan kepada Dr Serena secara bersama dengan rakan penyelidikan beliau, Dr Paul Calleja dan Dr Ignacio Medina dari University of Cambridge, di University of Bern di Switzerland esok (Jumaat).

Menurut Jabatan Genetik Perubatan University of Cambridge, Dr Serena juga dijadual untuk membentangkan kajiannya bertajuk “Accelerating holistic cancer genome interpretation towards the clinic” ketika majlis penganugerahan itu nanti.

Kajian tersebut mendapat perhatian juri memandangkan ia berjaya menganalisis mutasi dalam tumor kanser menggunakan kaedah bioinformatik yang membolehkan pendekatan baru untuk terapi yang disasarkan.

Sebagai rekod, Dr Serena merupakan graduan perubatan di Unit Penyelidikan Kanser, University of Cambridge di bawah tajaan Petronas.

Selepas itu, beliau menyambung pelajaran di Wellcome Sanger Institute (WSI) pada 2009 untuk meneroka kajian kanser payu dara menggunakan whole genome sequencing (WGS).

Beliau kemudiannya dianugerahkan CRUK Advanced Clinician Scientist Fellowship pada 2017 sebelum berpindah ke University of Cambridge.

Di universiti, kepakaran Dr Serena membolehkannya untuk mempercepat penterjemahan genom yang membolehkan beliau melanjutkan kajiannya ke mekanisme fisiologi yang menyokong mutagenesis.

Post a comment

0 Comments