T'ganu dijangka banjir bulan depan


PENDUDUK di Terengganu perlu lebih peka susulan negeri itu dijangka bakal berdepan kejadian banjir bermula bulan depan.

Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Terengganu (JPBN), Leftenan Kolonel (PA) Che Adam A Rahman berkata Jabatan Meteorologi Terengganu memaklumkan taburan hujan di negeri itu bakal meningkat bermula awal atau pertengahan bulan depan dan berakhir sehingga Mac 2020.

"Sebagai persediaan pihaknya mengaktifkan 12 buah Rangkaian Stesen Pencerapan Meteorologi Malaysia (Real Time Data) di seluruh Terengganu," katanya dalam satu kenyataan.

Risiko berlakunya kejadian banjir itu susulan fenomena Monsun Timur Laut.

Sementara itu tambah Che Adam,  semua pejabat daerah telah menjalankan Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JBPD) di kawasan masing-masing sebagai penyelarasan persiapan menghadapi bencana banjir.

Beliau berkata, Jabatan Kebajikan Terengganu (JKM) juga telah menyediakan stok bekalan bantuan banjir di 142 stor pangkalan hadapan seluruh negeri yang melibatkan peruntukan sebanyak RM1.4 juta.

Sebanyak 553 pusat pemindahan di seluruh negeri kini bersedia dibuka sekiranya berlaku banjir dan ia boleh menampung lebih 131,000 mangsa dalam satu masa.

"Seramai 3,292 pegawai dan anggota dari semua agensi terlibat kini berada dalam keadaan bersiap sedia sepenuhnya dengan dibantu 633 aset serta jentera seperti bot, lori dan ambulans.

"Bilik Gerakan Bencana Negeri (BGBN) juga akan mula beroperasi secara pasif iaitu pada waktu pejabat sebaik saja musim Monsun Timur Laut bermula secara rasmi dan berfungsi secara 24 jam apabila berlaku banjir di sesuatu lokasi," tambahnya.

Post a comment

0 Comments