K'jaan pantau penjualan kerusi keselamatan tak ikut piawai


KEMENTERIAN
Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan memantau dengan teliti penjualan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) secara dalam talian.

Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menjelaskan, langkah itu bagi memastikan kerusi itu benar-benar mematuhi ciri-ciri piawaian yang ditetapkan.

Jelas Saifuddin lagi, kementeriannya kementerian mempunyai tanggungjawab bagi memastikan pelbagai aspek mengenai kerusi itu dipatuhi supaya tidak timbul isu atau aduan mengenai barangan tiruan atau palsu dan tidak selamat, dijual kepada orang ramai.

"Garis panduan mengenai ciri-ciri kerusi keselamatan kanak-kanak itu telah pun dikeluarkan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) tahun ini.

"Apabila penggunaan kerusi CRS itu berkuatkuasa tahun depan, pihak kementerian akan terus melaksanakan tugas-tugas penguatkuasaan yang berkaitan dengan pematuhan ciri-ciri yang ditetapkan Miros, standard keselamatan produk, cap dagangan sama ada palsu atau tulen dan sebagainya.

“Jika peniaga itu membuat pengiklanan, kita akan pastikan apa yang diiklan dan dijual itu betul-betul ada pada produk itu," katanya kepada pemberita.

Saifuddin sebelumnya mengulas laporan sebuah akhbar berbahasa Melayu yang melaporkan kerusi berkenaan boleh didapati pada harga serendah RM18 hingga RM39.90 tiap satu menerusi pembelian secara dalam talian.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan bahawa penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak di dalam kenderaan persendirian akan diwajibkan mulai 1 Januari tahun depan.

Langkah mewajibkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak itu sebagai usaha melindungi bayi dan kanak-kanak daripada kecederaan parah jika berlaku kemalangan.

Mengulas lanjut, Saifuddin berkata, kementerian akan mengambil tindakan mengikut peruntukan-peruntukan di bawah akta seperti Akta Perlindungan Pengguna 1999, Akta Perihal Dagangan 2011, bagi membendung penularan penjualan CRS yang tidak menepati piawaian ditetapkan.

Post a comment

0 Comments