AMLA: Ahmad Maslan hilang kelayakan jika bersalah


AHLI Majlis Tertinggi UMNO, Ahmad Maslan dikenakan dua tuduhan membabitkan diri dalam pengubahan wang haram.

Ahli Parlimen Pontian berusia 54 tahun itu dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam didakwa gagal mengisytiharkan RM2 juta wang yang diterima daripada bekas Perdana Menteri, Najib Razak dan memberi pernyataan palsu.

Berdasarkan kertas pertuduhan, bekas Timbalan Menteri Kewangan itu didakwa tidak melaporkan pendapatan sebenar di dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan Bagi Tahun Taksiran 2013 yang bertentangan dengan Seksyen 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967.

Dia dituduh melakukan perbuatan berkenaan dengan tidak mengisytiharkan pendapatan yang telah diterima daripada Najib berjumlah RM2 juta melalui sekeping cek AmIslamic Bank Berhad bertarikh 27 November 2013, yang mana cek itu telah ditunaikan sendiri oleh tertuduh pada hari sama.

Oleh itu, tertuduh didakwa telah membabitkan diri secara langsung dalam transaksi yang melibatkan hasil daripada sesuatu aktiviti haram.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di LHDN, Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim pada 30 April, 2014, mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001.

Pertuduhan itu membawa hukuman denda tidak melebihi RM5 juta atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Ahmad juga dituduh telah memberi penyataan palsu semasa percakapannya dirakam mengikut Seksyen 32 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram oleh pegawai penyiasat SPRM iaitu Ketua Penolong Kanan Penguasa Mohd Zairi Zainal di bilik sidang media, Bangunan Parlimen, Jalan Parlimen, di sini antara 2.45 petang hingga 3.30 petang pada 4 Julai 2019.

Pertuduhan mengikut Seksyen 32(8)c) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM3 juta atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Sebalik tuduhan dibacakan di hadapan Hakim Azman Ahmad, Ahmad Maslan mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan.

Mahkamah membenarkan Ahmad diikat jamin RM500,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan pasport diserahkan kepada mahkamah.

21 Februari hadapan ditetapkan untuk sebutan semula kes.

Ahmad Maslan bakal hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen sekiranya bersalah dan dikenakan penjara tidak kurang daripada satu tahun atau denda tidak kurang daripada dua ribu ringgit.

Post a comment

0 Comments