Koronavirus: Ramalan, teori konspirasi dan senjata biologi


PENGASAS Microsoft, Bill Gates pada April 2018 pernah meramalkan kemunculan super virus yang mampu membunuh 30 juta manusia dalam masa enam bulan.

Ramalan itu dibuat Gates semasa bercakap pada Persidangan Pertubuhan Perubatan Massachusetts.

Dalam ucapannya, Gates memberi amaran betapa lemahnya dunia global membuat persediaan menghadapi bencana itu.

Gates pernah beri gambaran epedemik besar
Gates menegaskan bahawa persediaan sewajarnya perlu dilakukan.

“Dunia seharusnya bersedia menghadapi wabak besar seperti mana mereka bersedia menghadapi perang,” katanya.

Menariknya, beliau merujuk kajian dari Institut Simulasi Penyakit yang menjadikan China sebagai latar belakang kajian penyebaran wabak.

Mungkin ucapan Gates itu sekadar pandangannya semata-mata,  namun ada seorang individu lain turut meramalkan penyebaran wabak besar mirip koronavirus sejak beberapa ratus lalu.

Nostradamus, seorang peramal dan ahli nujum terkenal berasal dari Perancis dalam buku yang ditulisnya lebih 400 tahun lalu membuat ungkapan berikut.

"Wabak yang hebat dari kota maritim tidak akan berhenti hingga kematian berdarah terbalaskan, terhukum tanpa kejahatan, oleh seorang wanita hebat yang marah kerana kemunafikan,"

Bagaimanapun ramai berpendapat, ramalan Nostradamus itu merujuk penularan wabak SARS yang melanda China pada 2003. SARS dan koronavirus dilihat sebagai wabak yang seolah-olah sama.

Tidak diketahui sejauh mana ramalan kedua-dua individu ini, agama Islam sendiri melarang umatnya percaya kepada ramalan.


Teori konspirasi

Namun sewajarnya kita juga harus sedar bahawa sesuatu wabak atau bencana masa kini boleh direka cipta manusia.

Sejak beberapa abad lalu, agenda besar dunia dijayakan melalui konspirasi pengikut-pengikut Samiri.

Pembunuhan beramai-ramai bangsa Yahudi dalam insiden Holocaust antara tahun 1941 hingga 1942 contohnya menjadi satu kes yang didakwa
pakar Eskatologi sebagai dirancang.

Pembunuhan besar-besaran itu didakwa bagi mewajarkan pembentukan negara haram Israel yang diidamkan sejak sekian lama.. atas dasar simpati.

Holocaust atau tragedi Nakba d
ilaksana oleh Adolf Hitler, seorang keturunan Yahudi Ashenazi yang membunuh bangsa Yahudi lain.
Insiden seperti perang dunia pertama dan kedua juga didakwa merupakan agenda pihak tertentu untuk mengurangkan populasi bumi.

Apakah koronavirus atau SARS yang tersebar sebelum ini adalah konspirasi mengurangkan populasi bumi tanpa terpaksa mengangkat senjata, semua tidak mustahil bukan?

Konspirasi dilakukan untuk tujuan tertentu
Terkaitan penularan wabak Koronavirus dengan konspirasi turut disebut-sebut beberapa pakar luar.

Andaian dibuat pelbagai pihak terutama apabila wabak ini sendiri menular ketika krisis dua kuasa besar dunia Amerika Syarikat (AS) dan China memuncak.

Dailynews Indonesia dalam satu laporannya berkata, beberapa pakar mendapati ada kesamaan besar dari korinavirus dan SARS.

Genetik kedua-dua virus ini 87 peratus serupa, mereka berpandangan kehadiran virus seperti SARS dan koronavirus ini tidak secara kebetulan.

Sergey Kolesnikov yang membuat penelitian dalam makmal terhadap virus SARS sebelum ini mendapati ia terhasil dari campuran buatan virus campak dan gondong.

Sementara Pengarah Jabatan Epidemiologi Rusia, Nikolai Filatov pula turut menyimpulkan wabak SARS sebelum ini berkata, virus tersebut tidak mungkin terhasil secara semula jadi.

Nikolai menegaskan, virus itu dihasilkan sebagai senjata biologi.

Pandangan kedua-dua pakar itu ada asasnya. Wuhan, kota dimana epedemik itu dilapor dikesan sejak Disember lalu didakwa umum sebagai pusat penelitian biologi Cina.


Senjata Biologi


Dikenali sebagai BIO LAKE, Wuhan  sebenarnya ialah pangkalan industri terbesar untuk bio-inovasi dan perusahaan ubat-ubat eksperimentasi.
Malah baru-baru ini keterlibatan sebuah makmal terletak kira-kira 20 batu dari sebuah pasar yang dikaitkan dengan penularan wabak ini telah dipersoalkan.

Penduduk mendakwa senjata biologi telah dibebaskan sehingga menginfeksi penduduk. Kerajaan China pula didakwa cuba menyembunyikan fakta insiden sebenar.

Petikan sebuah laporan media antarabangsa
Setakat ini, lebih 36 juta penduduk di wilayah Hubei, China dihalang keluar masuk dan lebih banyak bandar dijangka akan ditutup.

Sejauh mana kebenaran ramalan, atau pandangan tentang teori konspirasi mahupun dakwaan penduduk tentang senjata biologi tidak diketahui. Mungkin semuanya sekadar andaian dan teori semata-mata.

Dalam keadaan  cemas seperti ini semua pihak ada pandangan serta sudut pandang berbeza-beza.

Ada pihak sekadar suka-suka tuding menuding, sesetengah pihak benar-benar merasa bimbang.

Segelintir pihak pula ambil kesempatan menggunakan isu global seperti ini untuk dijadikan modal politik mengkritik kerajaan.

Sudah tentu kecenderungan itu tidak terkecuali dilakukan pentaksub politik di Malaysia atau orang awam yang hanya bersumberkan 'pakar pelbagai pakar' di media sosial.

Apa yang sebenarnya wajar dilakukan ialah sentiasa ambil langkah berjaga-jaga. Elakkan kawasan tumpuan ramai.

Sebagai seorang Islam sentiasa berserah kepada Allah, laksana solat hajat dan memohon agar epedemik ini segera selesai.

Bukan sekadar kecoh di laman sosial samata-mata.

Post a comment

0 Comments