JPM nafi Guan Eng pengerusikan mesyuarat TH


PEJABAT Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) menafikan satu gambar tular yang dimanipulasi pihak tertenu yang mengaitkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mempengerusikan mesyuarat melibatkan Tabung Haji (TH).

Dalam satu kenyataan, JPM menegaskan tuduhan itu sangat tidak berasas, tidak bertanggungjawab dan disengajakan dibangkitkan bagi tujuan sempit serta menyebarkan kebencian kaum dan agama di negara ini.

"Untuk makluman semua, gambar tular itu adalah gambar salah satu sesi kunjung hormat dilakukan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Datuk Seri Dr Mujahid Yusof bersama Timbalan Ketua Pengarah Dasar Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Pengarah Bahagian Maqasid Syariah Jakim.

“Pertemuan itu bagi memberi penerangan tentang gagasan Rahmatan Lil ‘Alamin yang dibawa pentadbiran Islam pada hari ini,” menurut kenyataan itu.

JPM berkata, kunjungan Mujahid itu diadakan di Kementerian Kewangan kelmarin.

Terdahulu, sekeping gambar menunjukkan Guan Eng seolah-olah sedang mempengerusikan satu mesyuarat dengan Mujahid dan beberapa individu lain tular di media sosial.

Keterangan gambar tersebut tertulis mesej antaranya berbunyi , “Siapa yang dominan dalam urusan agama kita sekarang ini? Tularkan hingga rakyat tahu kepincangan ini."

Post a comment

0 Comments