Lelaki Melayu dipenjara 3 bulan kerana hina Islam


SEORANG lelaki Melayu dihukum penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret Melaka kerana  membuat hantaran kata-kata kesat dan penghinaan terhadap Allah, Islam dan Nabi Muhammad SAW melalui aplikasi WhatsApp.

Majistret Teoh Shu Yee menjatuhkan hukuman itu terhadap Muhammad Shaffik Amat Zairudin, 26, selepas tertuduh mengaku bersalah.

Muhammad Shaffik  yang beralamat di Parit Raja, Johor didakwa menghantar komunikasi tersebut kepada rakannya Norain Kamarudin, 24, dengan niat untuk melukakan perasaan agama yang dianuti wanita terbabit dan juga abang wanita itu, Muhammad Hairul Nizam Kamarudin, 28, di Taman Bertam Jaya, Cheng, di sini, pada 11 pagi, 15 Feb lepas

Dia dituduh mengikut Seksyen 298 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga setahun atau dengan denda atau kedua-duanya.

Mengikut fakta kes, Muhammad Hairul Nizam membuka aplikasi WhatsApp di telefon bimbit adiknya dan memeriksa perbualan antara adiknya dan tertuduh sebelum mendapati lelaki itu menghantar pelbagai mesej yang berbaur kata-kata kesat dan penghinaan terhadap Allah, Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Puteri Nor Nadia Mohamed Iqbal memohon hukuman setimpal dikenakan terhadap tertuduh mengambil kira kesalahan yang dilakukan adalah serius, tidak menjaga sensitiviti agama dan bagi memberi pengajaran kepada tertuduh.

Muhammad Shaffik yang tidak diwakili peguam merayu hanya dikenakan hukuman ringan atas alasan dia melakukan tindakan tersebut kerana tertekan.
 

Post a comment

0 Comments