Menteri rujuk kes Sajat kepada SKMM


TINDAKAN
ahli perniagaan, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman yang berkongsi hantaran di media sosial dengan berpakaian wanita ketika mengerjakan umrah di Tanah Suci baru-baru ini diambil tindakan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mujahid Yusof berkata, kes berkaitan Muhammad Sajjad kini dirujuk kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). berikutan bidang kuasa membabitkan media sosial di bawah suruhanjaya berkenaan.

Menurutnya, beliau sudah mengambil inisiatif membuat aduan rasmi dan berbincang dengan SKMM mengenai tindakan terhadap Muhammad Sajjad.

“Masih ada yang bertanya apa tindakan saya, namun perlu difahami bidang kuasa membabitkan media sosial dan berkaitannya adalah di bawah SKMM.

“Kita kena lihat keadaan dan bagaimana perbuatan itu dibuat. Muhammad Sajjad memakai pakaian wanita, berlagak seperti wanita dan perbuatan itu adalah salah di sisi agama.

“Bagaimanapun, perbuatan itu dilakukan di luar negara, dia tidak terikat dengan undang-undang di negara kita,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya.

Terdahulu, Mujahid dilaporkan berkata, pihaknya akan membuat penilaian terlebih dahulu sebelum menentukan sama ada mahu mengambil tindakan undang-undang atau memberi nasihat terhadap Muhammad Sajjad.

Terdapat tiga perkara asas yang akan dinilai sebelum sebarang tindakan diambil terhadap Muhammad Sajjad iaitu mengurangkan kerisauan orang ramai, isi kandungan yang dimuat naik di media sosial dan ia perlu menghormati landasan budaya syariat.
 

Post a comment

0 Comments