Pilihan Raya Kecil DUN Pujut tidak akan diadakan


TIDAK
ada pilihan raya kecil (PRK) bakal diadakan bagi mengisi kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri Pujut susulan keputusan Mahkamah melucutkan kelayakan Dr Ting Tiong Choon sebagai ADUN.

Perkara itu dimaklumkan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, Datuk Mohamad Asfia Awang Nassar.

Katanya, berdasarkan Perkara 21 (5) Perlembagaan Negeri Sarawak tiada keperluan baginya sebagai Speaker DUN untuk menulis kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memaklumkan mengenai kekosongan kerusi berkenaan.

Perkara itu antara lain menyatakan bahawa jika kekosongan pada tarikh dalam masa dua tahun dari tarikh DUN hendak dibubarkan kekosongan jawatan itu tidak akan diisi, melainkan jika Speaker memberitahu SPR secara bertulis bahawa jumlah kekuatan parti yang menjadi majoriti ahli DUN terkesan oleh kekosongan tersebut.

"Keperluan untuk Speaker menulis kepada Suruhanjaya Pilihan Raya tidak timbul dan tanpa pemberitahuan itu, tidak (akan) ada pilihan raya kecil," katanya pada satu sidang media semalam.

Terdahulu,  panel sembilan hakim Mahkamah Persekutuan melucutkan kelayakan Tiong Choon sebagai ADUN Pujut berhubung statusnya memiliki dua kewarganegaraan.


Ia membatalkan keputusan Mahkamah Rayuan dalam keputusan majoriti 7-2, dan memetik Perkara 19 Perlembagaan Sarawak dan Perkara 72 Perlembagaan Persekutuan, yang menetapkan bahawa DUN mempunyai kata putus dalam perkara seumpama itu dan prosiding DUN tidak boleh dipersoalkan di mana-mana mahkamah.

Post a comment

0 Comments