Penumpang penerbangan ke Sabah digesa jalani saringan semula.


PENUMPANG pesawat AirAsia yang menaiki dua penerbangan dari Kuala Lumpur ke Tawau diminta tampil untuk menjalani saringan kesihatan kedua dengan segera.

Pegawai kesihatan Jabatan Kesihatan Malaysia (JKM) kawasan Tawau, Dr. Suzalinna Sulaiman membuat gesaan tersebut setelah enam daripadanya penumpang penerbangan tersebut didapati positif koronavirus (Covid-19).

Difahamkan dua penerbangan itu ialah penerbangan AK5742 pada 1hb dan penerbangan AK5740 pada 4 Mei lalu.

"Bagi penerbangan Air Asia AK5742 pada 1hb Mei 2020 ada 156 orang penumpang semuanya dan empat didapati positif dan selebihnya 152 kita minta tampil untuk menjalani saringan kesihatan yang kedua termasuk 8 pelajar dan 144 orang awam. Mereka semua ini ada di Tawau, Kunak, Semporna dan Lahad Datu," katanya.

Bagi penerbangan kedua pula pada 4hb Mei 2020 melalui pesawat Air Asia AK5740 yang membawa 246 penumpang, dua daripadanya turut didapati positif COVID-19.

"Daripada jumlah itu seramai 64 adalah pelajar universiti dan 160 adalah orang awam dan melalui data mereka juga berada di Tawau, Lahad Datu, Kunak dan juga Semporna. Jadi melalui kedua-dua penerbangan ini enam didapati positif termasuk seorang kanak-kanak perempuan berumur dua tahun," tambah Dr Suzalinna.

Tambahnya, sehingga tengah hari semalam pihaknya telah menjalankan ujian saringan kesihatan kepada 31 orang awam dan 8 pelajar universiti yang tampil dan merupakan penumpang kepada kedua-dua penerbangan tersebut.

Laporan yang diterima bagi kedua-dua penerbangan tersebut tidak mengamalkan penjarakan sosial dan itu akan menyebabkan risiko jangkitan yang amat tinggi walaupun mereka memakai pelitup

Kita mengharapkan kerjasama daripada jumlah kesemua 396 penumpang tersebut supaya segera tampil menjalani ujian saringan kesihatan yang kedua," katanya lagi.

Untuk rekod sehingga Selasa, negeri Sabah telah mencatatkan satu kes baharu menjadikan jumlah kumulatif kepada 328 kes, manakala 293 kes telah sembuh dan 31 kes lagi masih menerima rawatan di wad isolasi di hospital sekitar negeri ini.

Post a comment

0 Comments