107 tak termasuk Ahli Parlimen bukan HARAPAN Plus


KETUA
Pembangkang di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menjelaskan jumlah 107 Ahli Parlimen menyokong 'PAKATAN Plus' yang didedahnya sebelum ini tidak merangkumi Ahli Parlimen selain dalam gabungan itu.

Melalui satu kenyataan pejabat Anwar berkata, jumlah tersebut adalah berdasarkan jumlah yang dibentangkan oleh setiap parti dalam mesyuarat pada hari Selasa (9 Jun).

Ia tidak termasuk beberapa Ahli Parlimen bebas atau dari Ahli Parlimen parti lain yang menyokong 'mandat rakyat' yang tidak menghadiri mesyuarat khas diadakan di Petaling Jaya pada Selasa lalu.

Parti yang menghadiri mesyuarat 9 Jun itu ialah PKR, DAP, Parti Amanah Negara, Parti Warisan Sabah dan puak Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang diketuai oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Anwar pada Rabu (10 Jun) mendakwa bahawa mereka mempunyai 107 anggota Parlimen dengan mereka.

"Sekarang kami mempunyai 107 (MP) dalam kelompok ini, dan kami akan maju sebagai satu pasukan untuk memastikan bahawa amanah rakyat dihormati dan ketidakkonsistenan dan rasuah dihentikan," katanya dalam sesi Facebook Live pada hari Rabu.

Penjelasan itu dibuat susulan pejabat Anwar kemudiannya menerima banyak pertanyaan mengenai jumlah anggota Parlimen yang menyokong HARAPAN.

Pakatan Harapan kini mempunyai 91 Ahli Parlimen, Parti Warisan Sabah (sembilan), Bersatu (lima), Parti Sarawak Bersatu (dua) dan Upko (satu) - yang satu kerusi lebih banyak daripada 107 yang diumumkan oleh Anwar.

Pakatan Plus adalah moniker untuk gabungan longgar yang merangkumi Pakatan, puak dalam Bersatu yang dipimpin oleh Dr Mahathir dan Warisan.

Beberapa pemimpin HARAPAN sebelum ini berkata, usaha mengambil semua mendat rakyat yang diberikan kepada HARAPAN pada Pilihan Raya Umum sedang berjalan dan mereka sudah mempunyai jumlah majoriti mudah. 

Dengan jumlah 107 sokongan didalam PAKATAN Plus, gabungan itu memerlukan hanya 5 sokongan dari Ahli Parlimen lain untuk menyisihkan Muhyidin dari kerusi Perdana Menteri.

Post a comment

0 Comments