Pembangkang akan tetap bersatu pertahan isu rakyat


PEMBANGKANG di Dewan Rakyat yang terdiri dari blok Pakatan Harapan (HARAPAN), Warisan dan Mahathir akan bersama dalam usul yang memerlukan mereka bersatu.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata demikian ketika ditanya apakah perselisihan antara beliau dan Mahathir menjadi halangan kepada pembangkang untuk bersatu dan sama ada mereka boleh berdamai atau tidak.

"Setakat yang saya tahu, saya melihatnya (dari segi) isu-isu dasar dan agenda reformasi.

"Sesiapa sahaja, termasuk Mahathir, jika kita boleh setuju, maka kita akan meneruskannya dan tidak ada masalah.

"Tidak ada isu peribadi di sini," kata Anwar selepas menghadiri mesyuarat pra-parlimen Pakatan Harapan yang diadakan di sebuah hotel di Shah Alam semalam.

Terdahulu, Ahli Parlimen pembangkang hadir ke mesyuarat itu yang berlangsung sekitar satu jam, bagaimanapun difahamkan Kumpulan Mahathir dan Warisan tidak turut serta.

Anwar bagaimanapun menjelaskan mengatakan bahawa pertemuan itu adalah urusan HARAPAN dan pertemuan tidak rasmi telah diadakan dengan kumpulan Mahathir sebelum ini.

"Terdapat pertemuan yang mewakili kami, dalam sesi tidak rasmi dengan kumpulan Warisan dan Mahathir dan perkara-perkara ini dibincangkan, bahawa mereka akan bersama-sama menyokong pendirian pembangkang.

"Tetapi ini acara HARAPAN dan mereka bukan dalam HARAPAN, tetapi kita ada hubungan kerja yang baik (dengan mereka)," kata Anwar lagi.

Post a comment

0 Comments