Amanah dakwa BN langgar peraturan kempen lagi


LAGI
pelanggaran kepada peraturan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim didedahkan.

Terbaharu, Parti Amanah Negara (Amanah) membuat laporan polis mengenai apa yang didakwa salah guna bahan milik kerajaan untuk berkempen pada pilihan raya itu.

Ketua Pemuda Amanah Perak, Khairul Najib Hashim mendakwa sekumpulan lelaki berkempen dengan mengedarkan risalah calon Barisan Nasional (BN) bersama Jalur Gemilang yang tertera ‘sumbangan Jabatan Penerangan Malaysia’.

Kejadian itu menurutnya disedari ketika dia bersama beberapa yang lain sedang minum di sebuah restoran sekitar jam 5.30 petang semalam

"Ssekumpulan lelaki berpakaian putih berlogo mengedar risalah calon Mohd Zaidi Aziz bersama Jalur Gemilang sambil meminta undi calon tersebut.

“Kami lihat ia sebagai salah laku penggunaan bahan kerajaan dalam fasa berkempen.

"Kalau nak edar belilah Jalur Gemilang sendiri,” katanya pada sidang media selepas selesai membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muallim di sini hari ini.

Sebelum ini beberapa pelanggaran peraturan telah didedahkan.

Malah sebuah portal melaporkan bahawa  polis telah menerima tiga laporan berkaitan PRK sejak 15 Ogos lalu.

Tiga laporan itu melibatkan perbuatan khianat ke atas harta benda membabitkan papan iklan calon bertanding disembur cat, kenyataan tidak benar yang dimuat naik di media sosial dan aduan berlaku unsur sogokan terhadap pengundi dalam program anjuran Kementerian Sumber Manusia.

Sementara itu, Khairul Najib berkata, laporan polis dibuat mereka adalah bagi mendesak  polis dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membuat siasatan terhadap tindakan tersebut.

"Laporan ini dibuat supaya polis dan SPR menyiasat salah laku yang dilakukan oleh kepimpinan UMNO dan Barisan Nasional (BN). Ini salah laku dalam tatacara pilihan raya.

"Dalam pilihan raya melibatkan pertempuran antara parti politik dan parti politik, bukannya antara kerajaan dan parti," katanya.

Post a comment

0 Comments