Bakar pusat Tahfiz: Remaja disabitkan kesalahan


REMAJA
lelaki yang dituduh menyebabkan kebakaran di kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah pada 2017 dijatuhkan sabitan bersalah siang tadi.

Hakim Azman Abdullah menjatuhkan hukuman penjara selama diperkenankan Yang di-Pertuan Agong  ke atas remaja itu yang kini berumur 19 tahun.

Menurut pertuduhan yang dipinda, remaja itu bersama seseorang yang tidak dicamkan, dituduh membunuh dan menyebabkan kematian 23 penghuni pusat tahfiz beralamat di Jalan Keramat Hujung, Kampung Datuk Keramat, Wangsa Maju, antara jam 4.15 pagi dan 6.45 pagi, pada 14 Sept 2017.

Dia didakwa dengan 23 pertuduhan, masing-masing menurut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Hakim mendapati tertuduh gagal menimbulkan keraguan munasabah atas tersebut.

"Selepas mendengar keterangan semua pihak, mahkamah mendapati penama pertama (remaja itu) dengan sengaja melakukan khianat tersebut dengan niat membunuh," kata Azman.

Hakim itu berkata oleh kerana remaja tersebut masih di bawah umur semasa kejadian, dia telah mengguna pakai Seksyen 97(1) Akta Kanak-kanak 2001 dalam menjatuhkan hukuman tersebut.

“Terpulang kepada Yang di-Pertuan Agong untuk menyatakan syarat-syarat tahanan dari semasa ke semasa,” katanya.

Seksyen 97(1) Akta Kanak-kanak 2001 memperuntukkan pesalah di bawah umur 18 tahun tidak boleh dikenakan hukuman mati dan boleh diganti dengan hukuman penjara selama diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong seperti yang diperuntukkan Seksyen 97(2) akta sama.

Seksyen 94 akta sama memberi kuasa kepada mahkamah untuk memerintahkan ibu bapa atau penjaga dikenakan denda atau pampasan.

Sementara itu, peguam bela, Haijan Omar, dalam mitigasi berkata anak guamnya memohon maaf kepada semua yang terlibat dan  pihaknya akan menfailkan rayuan terhadap hukuman hari ini.

Post a comment

0 Comments