Jawatan CEO 1MDB terdedah unsur politik - Saksi


MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa jawatan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat pelaburan 1MDB dimiliki sepenuhnya oleh Menteri Kewangan Diperbadankan (MoF Inc) terdedah kepada unsur-unsur politik.

Bekas CEO-nya, Mohd Hazem Abd Rahman berkata demikian ketika memberi keterangan semasa prosiding kes rasuah 1MDB bernilai RM2.28 bilion yang membabitkan bekas perdana menteri, Najib Razak.

Hazem bertugas sebagai CEO syarikat pelaburan negara itu bermula Mac 2013 hingga Januari 2015 tampil sebagai saksi ke-10 pendakwaan.

Dalam kamar Mahkamah siang tadi, beliau menjelaskan peristiwa-peristiwa dalam syarikat itu sebelum beliau mengundurkan diri pada Januari 2015.

Katanya, setelah pulang menunaikan fardu haji di Makkah, Aran Saudi pada bulan Oktober 2014, dia telah memberitahu kepada ahli perniagaan berkaitan 1MDB, Low Taek Jho atau Jho Low dan setiausaha sulit Najib ketika itu, Azlin Alias mengenai hasratnya untuk berundur.

“Saya telah beritahu Datuk Azlin untuk maklumkan kepada Jho Low untuk mencari calon lain menggantikan saya, kerana semua pegawai di bawah saya tidak mahu mengantikan saya dengan alasan bahawa jawatan CEO terdedah kepada unsur politik,” kata Hazem dalam keterangannya seperti dilapor Malaysiakini.

Mohd Hazem memberi keterangan tersebut sebelum dia selesai membaca pernyataan saksi bertulis setebal 110 halaman.

Namun, Hazem tidak menjelaskan secara lebih terperinci mengenai maksudnya tentang "terdedah kepada unsur-unsur politik".

Najib berdepan empat tuduhan penyalahgunaan kuasa dan 21 tuduhan pengubahan wang haram melibatkan dana 1MDB sebanyak RM2.28 bilion.

Selain selaku perdana menteri, tertuduh juga adalah menteri kewangan dan pengerusi lembaga penasihat 1MDB.

Post a comment

0 Comments